exam dan balik kampung

hari nie dah 28 ogos 2010. maknenyer lagi seminggu nak balik semenanjung. rindu giler kat semenanjung. yang aku tau, marah semalam belum hilang lagi. tambah lagi ngan komen ayat pedas yang baru ayap bagitau tadi. macam suruh makan dalam jer. ade aku kisah ke. lantak lah nak suruh kitorang makan dalam ke. kitorang taknak!!

hari nie aku cube untuk merajinkan diri aku. tapi tak tau lak sape yang hasut aku suruh malas. nak kate syaitan, diorang dah kene rantai bulan puase nie. mungkin tabiat lah kot. kalau tak salah aku lah, benda yang kite lakukan berturut-turut selama 30@40 hari, akan jadi kebiasaan yang takkan kite tak buat. contonhnyer kalau kite tak pakai tudung dan kita pakse diri kite pakai tudung selama 40 hari, insyaALLAH kita takkan tanggal dah tudung tu. jangan lah lurus sangat pulak. bukan tak bukak langsung. korang dah bsar, pikir sendirilah ape yang aku nak sampaikan.

dengan berite yang tak best, lagi lah aku rase takde mood hari nie. tapi thankz to 'dia' sebab dah nasihat-nasihat aku td. dah macam mak nenek dah die membebel tadi. jangan marah kayh. juz kidding. petang nie aku bukak puase sorang-sorang. sadis giler lah~ yang laen semua bukak puase kat luar. padan muke aku. sape suruh tak ikut pergi serikin. waaaaa~




afiq, aku nak sweater nie!!




memang menggugat iman


* note : zizan, balik cepat!! aku dah lapar the power of infinity dah nie!!

kebodohan yang menyerlah!!

note : mule-mule aku nak cakap yang post nie takde kaitan dengan perwakilan dari pelajar sendiri. korang tak bersalah dan kitorang pon tak menyalahkan korang.


bodoh lah!! puas lah hati perbodohkan kitorang. ingat kitorang heran sangat nak pergi majlis tu. kalau takde ayat wajib tu, aku rase ramai yang takkan pergi. pergi atas tiket wajib jer lah shiall!! laen kali bagutau lah awal-awal!! boleh kitorang balik semenanjung dulu. ambik baju melayu, samping ngan songkok kitorang dulu. ape motif majlis tu hah. memalukan pelajar asasi lelaki eyh?? bodoh!! kitorang ade maruah jugak lah shiall!! nie tak laen tak bukan, nak membodek lah nie. aku dah biase dah dengan orang-orang yang nak membodek nie. nak sumer nampak perfect. nanti senang nak 'capap'. ngaku je lah shiall!!

selekeh sangat ke pakai kemeja?? korang jugak cakap tu pemakaian formal. maksudnyer tak kire majlis ape, sumer masuk. laen lah kalau kitorang pakai baju round neck tadi. aku ngan zizan yang pakai baju melayu pon blah sekali. bayangkan lah kalau hampir separuh budak lelaki takde. baek tak payah pergi. bagi aku lah, macam ade yang tak kena kalau jadi macam tu. walaupun kitorang takdelah rapat nak mampos, tapi kitorang dah macam satu keluarga. memang bodohlah pen'capap' tu!! pergi mamposlah kau!!

lepas nie, kalau kitorang dapat surat 'cinta', memang aku tak tau nak cakap ape lah. memang tu shiall giler lah!! memang mintak kaki ngan kitorang semua lah. bodoh!! kawan-kawan aku penat iron baju tau tak. bukan bukak-bukak almari, ambik terus pakai. bodoh!! shiall!! kesian bodoh kawan-kawan aku!! kalau tau awal-awal nak jadi macam nie, memang kitorang takkan pergi lah. yang aku tau, kitorang kene halau. kalau dapat surat jugak, memang bangsat lah!! memang tak sayang harte bende kau lah tu.



* sory to readers..tapi aq nak jugak luah.. daripada aq gi wat bende bodoh..

sangat-sangat menyentuh

I was walking around in a Target store, when I saw a cashier hand this little boy some money back.
The boy couldn’t have been more than 5 or 6 years old.

The cashier said, “I’m sorry, but you don’t have enough money to buy this doll.”
Then the little boy turned to the old woman next to him: ”Granny, are you sure I don’t have enough money?”
The old lady replied: ”You know that you don’t have enough money to buy this doll, my dear.”
Then she asked him to stay there for just 5 minutes while she went to look a round. She left quickly.
The little boy was still holding the doll in his hand.


Finally, I walked toward him and I asked him who he wished to give this doll to.
“It’s the doll that my sister loved most and wanted so much for Christmas. She was sure that Santa Claus would bring it to her.”
I replied to him that maybe Santa Claus would bring it to her afterall, and not to worry.
But he replied to me sadly. “No, Santa Claus can’t bring it to her where she is now. I have to give the doll to my mommy so that she can give it to my sister when she goes there.”
His eyes were so sad while saying this. “My sister has gone to be with God. Daddy says that Mommy is going to see God very soon too, so I thought that she could take the doll with her to give it to my sister.”
My heart nearly stopped.


The little boy looked up at me and said: “I told daddy to tell mommy not to go yet. I need her to wait until I come back from the mall.”
Then he showed me a very nice photo of him where he was laughing. He then told me “I want mommy to take my picture with her so she won’tforget me. I love my mommy and I wish she doesn’t have to leave me, but daddy says that she has to go to be with my little sister.”


Then he looked again at the doll with sad eyes, very quietly.
I quickly reached for my wallet and said to the boy. “Suppose we check again, just in case you do have enough money for the doll?”
“OK,” he said, “I hope I do have enough.” I added some of my money to his without him seeing and we started to count it. There was enough forthe doll and even some spare money.
The little boy said: “Thank you God for giving me enough money!”


Then he looked at me and added, “I asked last night before I went to sleep for God to make sure I had enough money to buy this doll, so thatmommy could give it to my sister. He heard me!”
“I also wanted to have enough money to buy a white rose for my mommy, but I didn’t dare to ask God for too much. But He gave me enough to buy the doll and a white rose.”
“My mommy loves white roses.”
A few minutes later, the old lady returned and I left with my basket.
I finished my shopping in a totally different state from when I started. I couldn’t get the little boy out of my mind.


Then I remembered a local newspaper article two days ago, which mentioned a drunk man in a truck, who hit a car occupied by a young woman and a little girl.
The little girl died right away, and the mother was left in a critical state. The family had to decide whether to pull the plug on the life-sustaining machine, because the young woman would not be able to recover from the coma. Was this the family of the little boy?


Two days after this encounter with the little boy, I read in the newspaper that the young woman had passed away.
I couldn’t stop myself as I bought a bunch of white roses and I went to the funeral home where the body of the young woman was exposed for people to see and make last wishes before her burial.
She was there, in her coffin, holding a beautiful white rose in her hand with the photo of the little boy and the doll placed over her chest.


I left the place, teary-eyed, feeling that my life had been changed forever.. The love that the little boy had for his mother and his sister
is still, to this day, hard to imagine. And in a fraction of a second, a drunk driver had taken all this away from him.




Now you have 2 choices:
1) Repost this message.
2) Ignore it as if it never touched your heart









feel??

salam kepada semua. mule-mule aku nak mintak maaf kat sape-sape jer yang ade bace post sebelum nie. ramai yang tanye aku kenape aku buat post macam tu. mintak maaf sangat-sangat sebab aku memang bengang giler mase tu. bengang yang amat sangat. aku pon tak tau kenape. sebelum nie kalau bengang pon aku boleh kawal lagi. tapi mase tu memang aku memang tak boleh kawal. so, maafkan aku kayh kawn-kawan. setiap manusia buat salah. jadi, tanggungjawab koranglah untuk maafkan aku kalau macam tu kan. haha~ tapi memang really-really sorry.

hari aku bermula dengan baik. kampung dalam keadaan yang baik. facebook pon macam biase jer. sempat lagi aku buat semua tu sebelum aku pergi kelas. pergi kelas macam biase dan belajar pon macam biase. minggu depan ade test 2 matematik. cuak giler seyh. dengan kondisi aku yang malas haram nak belajar sekarang nie. perasaan aku bercampur-baur giler-giler. bukan rase down dah. tapi aku sendiri tak boleh nak definisikan perasaan aku yang bercampur tu. tapi lecture sesi pagi berakhir dengan benda yang aku tak puas hati. soalan tergantung. memang aku cukup pantang bab tu. tanye separuh, lepas tu senyap. bile aku tanye kenape, cakap takde pape. giler tak puas hati. jangan sampai aku mencarut. aku taknak cemarkan blog aku ouh. tolong lah jangan buat macam tu.

dengan rehat yang tak sampai sejam, aku terpakse je lah redha. pukul 1.30 dah kene pergi kelas paling santai. tapi ok la sebab memang tak bebankan otak aku langsung pon. tapi lepas raye nanti, memang mase aku lah pulak yang nak berdebarnyer. harap-harap aku dapat menyampaikan hujah-hujah aku dengan lancar nanti. nasib baek lah teammate aku power-power. memang harapkan diorang je lah. aku dah lah hampeh jer. kang ade yang jadi patung kat depan-depan kelas nanti. tolonglah jangan jadi macam tu. berikanlah aku keyakinan diri untuk berada di khalayak ramai. amin~ cepat-cepat, doakan aku. nanti dapat pahala lebih. tapi tolong lah jangan bahan aku dengan budak baju pink tu tadi lagi plizzz. aku tak suke lah!!

majlis seterusnyer ialah berbuka puasa dengan my 'ummi' in unimas nie. dah berape banyak mak ngan umi yang aku dah ade sekarang aku pon tak yau. lebuh dari tige ummi da kot aku rase. seronok jugaklah sebab dah lame tak kumpul ramai-ramai macam tadi. last pon mase ummi wat kejutan cakap tak nak balik unimas lagi di atas sebab-sebab yang tertentu. tadi aku memang tak henti-henti kene dengan budak-budak nie. ummi siap pandang ake laen macam hah. mesti die caye ape yang budak-budak nie cakap kat die. adoyai.. takde papelah. tapi kan, thank you kat korang yang datang tadi. realy-really appreciate it. balance jangan lupe claim dengan aku.

note : aku alami rase yang aku pon tak sangke aku akan rase buat mase nie. ape patut aku buat??

what the??

kenape sekarang aq rase senang sangat nak bengang ngan orang. aq sensitif sangat ke mulut orang yang shiall sangat nie. aq malas lah nak sound direct. aq bukan jenis yang macam tu. tak tau lah nak cakap aq nie penakut ke ape. tapi aq rase bukan macam tu. terserah kat orang lah nak judge aq macam mane. korang ngumpat aq, korang dapat dose. geng-geng shiall tu macam lah aq tak tau sal korang. pegi mampos lah lawa korang, ade aq kesah. lawa muke kalau hati cam shiall watpe.tak gune gak. okaylah, mungkin korang rase diri korang perfect habis. go on je lah dengan perangai korang tu.

aq dah lah memang benci orang suke cakap belakang. lebih kurang jer kalau kuat bahan orang secara maya. tapi kat depan, giler baek nak mampos!! tu namenyer mintak kaki lah weyh. memang shiall giler lah macam nie. baek ko jadi katak bawah tempurung je lah. takde nak susah-susah pikir pasal orang. bangsat betol!




aq nak jadi macam nie





' rapuan 1 '

aku adalah manusia biasa,
tak pernah lari dari buat silap


aku adalah manusia biasa,
yang kadangkala terlepas kata


aku adalah manusia biasa,
pelakon di pentas yang Maha Esa


aku adalah manusia biasa,
yang perlukankan bimbingan


aku adalah manusia biasa,
yang penuh dengan perasaan


aku adalah manusia biasa,
yang akan terus sujud kepada-Nya





*note : aq dah baik dengan dia..=)

sahur vs berbuka

2009
SSAS


TARIKH  : Sepanjang ramadhan
MASA     : Waktu Sahur
MOOD    : Malas giler

mase puase nie, aq dah memang totally tido dalam markas dah. so,kalau dah ramai ahli markas bangun, memang malas aq akan kalah lah. memang akan semangat nak pergi dewan makan lah. tapi perasaan excited tu boleh bertukar kepada sumpah seranah bile masuk dewan makan dan kitorang tengok ade ikan yang memang kitorang tau kucing pon takkan boleh makan ikan tu. korang paham tak maknenyer tu?? maknenyer ikan tu keras nak mampos. memang tak lepas nak gigit lah. cam shiall jer. ikan tu pakai jaket kalis peluru ke ape. kadang-kadang,dengan perasaan hampa kitorang balik dorm. cari megi, pastu suruh lah mane-mane junior buatkan. yang kitorang tau, nak makan yang dah siap jer.


TARIKH  : Sepanjang ramadhan
MASA     : Waktu berbuka
MOOD    : Excited

mase bukak pose agak bez r. berbuke ramai-ramai kat dewan makan. layan giler. meja kitorang memang dah tetap. konfem GB5 semeja lah. macam takleh berpisah lah aq cakap. chemistry memang kuat giler lah. kalau mase lauk tak sedap, pergi kantin beli lauk tambahan.ikor lah ikan ke ayam ke ape ke. asalkan boleh makan dengan tenang. mase nie, junior jadi mangse lah kalau bab-bab isi air. kadang-kadang, curi ayam kat meja sebelah. dapatlah ayam sorang dua ketul. jahat kan kitorang. haha.yang penting, kitorang kenyang. tu objektif utama. form 5 kan king kat sekolah.


2010
UNIMAS







TARIKH  : Sepanjang ramadhan
MASA     : Waktu Sahur
MOOD    : Malas giler nak mampos

Kat unimas nie aq giler sikit. kalau rajin, memang senang jer nak bangun. tapi datang jer malas aq, orang gegar lah kuat mane pun pintu aq, aq takkan sedar pun. sian kat jang sebab penat ketuk pintu bilik aq. kat sini baru aq rase betape bestnyer ade dewan makan. kat sini makan sendiri. paling berat pon makan megi je lah. selalunyer, 3 in 1 ngan biskut atau roti je lah. sadis weyh. nasib baeklah sahur ramai-ramai.tak lah rase sadis sangat. mase sahur boleh lagi melawak dan ber'gosip'.kahkahkah~


TARIKH  : Sepanjang ramadhan
MASA     : Waktu berbuka
MOOD    : Excited nak mampos

Tapi berbuka kat sini memang best. berbuke awal dan bebas. boleh keluar nak beli makanan. seberang kolej kitorang ade bazar. okaylah walaupun tak besar mane. tapi yang tak best nyer bile nak cari makanan yang pedas. aq nak feel semenanjung. susah giler kot nak cari makanan pedas kat sarawak nie. yang nie lah masalah yang tak tersetel-setel lagi dari mule-mule aq sampai kat sarawak sampai sekarang. tapi ade lah 2 3 kali aq jumpe makanan yang pedas. tak caye, klik sini. aq suke berbuke dengan zizan,zuhri dan mutaq. tak lupe juge wan nordin. the best!! zuhri paling power bab-bab makan nie.


* p/s : semut tu dah takde dalam hidup aq sekarang kayh..




ahad yang tenang

*gambar-gambar sumer aq reblogged jer..

hari nie aq buat satu benda yang tak pernah-pernah aq buat selama nie sepanjang aq duduk kat unimas. bangun pagi pukul 7.30. oiiitt, bukan dari aq tidur semalan dan pukul 7.30 baru bangun kayh. maksud nyer, lepas subuh tidur balik, lepas tu pukul 7.30 bangun. selalu aq bangon nak pergi kelas pon pukul 7.40@7.45. kirenyer aq a step toward succes r nie kan?? aq bangon, ber'laundry' jap. pastu mandi serta yang sewaktu dengannya. kol 8.00 pagi, aq dah wangi!! bukan macam budak tu, tak reti-reti nak bangon lagi. haha..

dah siap-siap, aq pergi lah cari laptop aq. biase lah malam-malam minggu, laptop aq takkan lekat kat bilik. redha jelah. nak wat rutin harian memang konfem tak boleh lah. malam minggu, aq akan lupekan facebook, skype dan semua-semua lah. selalunyer kat bilik M 42 lah laptop aq nie. ade GSC baru kat sane. malam-malam, mesti penuh jer bilik tu. dah lewat sikit, mulelah terbengkalai bilik tu. nak jalan pon susah. nasib baek takde yang tido atas almari jer. kalau tak, mau jatuh sebab mengigau ingat cerite yang baru layan sebelum tu. nak-nak lagi kalau layan cerita hantu. kesimpulannya, kene buang movie-movie serta player-playernyer. jahat tak aq. takdelah, aq ok jelah sal tu.

semalam aq tido hampir 12 jam. tak lame pon kalau kire ikut hari. baru setengah hari. haaaa, setengah baru kan. haha, sila cube untuk tidak bercakap benda yang kurang sopan. kang kurus puase korang nanti. aq teringin nak masuk hutan lagi. mase mule-mule datang, memang syok giler. nie aq bagi equation sikit. 2 minggu= 2 hutan= 2 air terjun. satu lagi kayh. 3 bulan= 2 hutan = 2 air terjun. tolong wat konklusi dan bagi jawapan kat aq boleh tak. dan dah 3 bulan jugak lah aq cube selesaikan equation nie. tapi tak dapat-dapat. tak tau lah kat mane aq silap. munkin salah number of moles kot. tolong setelkan kayh. thank you~



ade tak hutan macam nie kat malaysia??




keratan rentas bumi tercinta!!




*tq sebab selalu wat aq ketawa tak henti-henti..aq akan selalu doakan kau..






wake up plizz!!

salam ukhuwah pertama-tama kalinyer. aq bukan nak berdakwah mahupun berdebat. saje jer gune ungkapan tu. aq rase macam style jer. so aq gune lah. tapi betul lah kan, ukhuwah tu penting. sape setuju angkat kaki!! haha.. aq tau post sebelum post nie memang hambar nak mampos. macam mane aq boleh tulis post tu pon aq tak tau. mungkin aq menulis dalam keadaan separa sedar. tak siapa mengetahuinyer. maungkin sebab hormon aq tak berapa stabil kebelakangan nie. tu yang huru-hara sikit hidup aq sekarang. ade lah jugak beberapa orang yang perasan blog aq tak ber'update'. trimas kepada mereka-mereka yang berkenaan sebab mengikuti perkembangan aq. perasan giler aq nie~

midterm fizik dah habis. yang ade sekarang cume quiz matematik dan test 2 matematik. mungkin jugak akan ade quiz fizik secara mengejut. jadi aq akan ambik langkah berjaga-jaga untuk pastikan aq tak buat benda yang boleh buat aq down lagi. aq cube untuk belajar dari kesilapan yang lepas. harap-harap boleh lah. susah dowh subjek fizik nie. kalau dah tahap maen pusing-pusing equation, silap-silap otak aq yang terpusing. lemah betol lah bab-bab pusing equation nie. sape ade care nak bagi power bab nie? ajar skit!! sila respon di mane-mane sahaje yang anda suke kayh. aq ucap terima kasih awal-awal kat sape-sape jer yang sudi tolong aq.

19 OGOS 2010

aq dikejutkan bangun sahur oleh zuhri. macam tak percaye jugaklah die kejut aq sebab tak pernah-pernah die bangun awal daripada aq. rupe-rupenyer die layan movie sampai pagi. boleh die tahan. kebal betol kelopak mate die tu. kalau aq, konfem tutup lah kalau dah lame-lame layan movie. bangon bedal biskut dengan coklat. perghh, memang masyuk giler. rase macam dah puase sebulan jer. tapi aq memang jenis tak sahur banyak, so aq makan 3 keping je kot. mungkin jugak 4 keping. tapi tak lebih dari 4 lah. lepas solat, aq sambung lah tido. bangon nak pergi kelas dah sememangnyer lewat. tapi aq still mandi dan bersiap macam biase. ape-ape pon jadi, kite kene cool plus yakin (*ayat vianz). aq masuk kelas, lecture baru mule. takde lah aq rase janggal sangat sangat. 

kelas matematik ade kuiz bab 5,matrices. kalkulator aq dah menghilang seminggu yang lepas. nasib baek lah ade yang baek hati pinjamkan kat aq. die sanggup tak gune kalkulator sebab nak bagi aq pinjam kalkulator die. kepada 'dia' tu, thank you sangat-sangat. kalau takde kalkulator kau tu, jawab pakai sempoa lah aq jawabnyer. tu kalkulator ke berapa dah yang ilang aq pon tak tau. seingat aq lah, kat sekolah dulu dah tige kalkulator aq hilang. ayah aq siap cakap aq nie makan kalkulator ke ape. bukan salah aq pon benda alah tu nak hilang. dekat-dekat nak exam jer, aq mesti kene sorok kalkulator. aq ingat lagi waktu jawab trial addmath, kalkulator takde. menggelabah aq pergi cari pagi exam tu. memang harapan lah nak jumpe. nasib abek cikgu math aq, cikgu asiah ade. die cepat-cepat pergi bilik guru, ambik kalkulator die. memang rase terharu gilerlah. untuk pengetahuan semua, cikgu asiah adalah cikgu yang sempoi dan semua budak-budak FIGHTERS 0509 respek dengan die. ayat common die yang memang kitorang hafal ialah ' atok kau '. ayat tu kalau kite gune, same maksud dengan ' hotak kau '. lebih kurang macam tu lah. tapi die akan cakap dengan gelak-gelak. so, memang takkan terase hati la dengan die. rindu cikgu asiah!!

tadi aq dapat mesej yang buat aq rase down giler. terime je lah kate-kate orang. aq tak nampak ape-ape kat diri aq sendiri. mungkin die yang perasan sumting yang tak betul kat diri aq. thankyou kayh sebab bagitau. so appreciating that. tapi tolong lah elaborate kalau boleh kayh. aq jadi curious sebab separuh jalan. macam kau syampu rambut, pastu bersiap-siap nak pergi kelas. lebih kurang macam tu lah permainan die. dapat tak ape yang aq nak sampaikan nie?? kalau tak paham, tanye kawan-kawan korang yang paham kayh. 


p/s : aq harap kau tabah dan cepat sembuh..daus, kau pon rest jugak..



saya da balik!!

dah berape lame dah aq menyepi tak post ape-ape. yang latest pon aq post video jer. 2 pon sebab aq terase nak sebarkan benda tu. kalau tak, jangan harap lah aq nak post ape-ape. untuk pengetahuan korang, mood aq kurang stabil untuk minggu lepas. aq pon tak yau kenape aq jadi macam tu. maybe sebab banyak sangat berita buruk yang aq terima kot. semalam memang aq sedeyh giler.

yang penting, aq taknak hilang kawan lag. cukup lah seorang dulu. aq sayang die. tolong jangan pergi kayh. mungkin kite tak rapat sampai macam adik-beradik. tapi aq sayang kau lah. sumpah aq rase macam nak mintak share jer penyakit die tu. tapi apakan daya, takde alat utuk buat macam tu. aq harap sangat die cepat sembuh.

tadi exam fizik pon ntah lah nak cakap ok ke k.o. aq doa jangan teruk sangat dahlah. aq taknak parent aq kecewa nanti. kalau kat sini dah tak boleh bawak, macam mane nak handle kalau kat oversea. hadoyai~ parah lah aq gini. aq kene cepat-cepat berubah. aq cume pandai cakap jer. tapi nak buat tu jauh sekali lah. sekarang, aq kene buat perubahan cepat-cepat kalau aq betol-betol nak perform. masih blom terlewat untuk aq berubah lagi kan? banyak contoh yang aq boleh tiru. tak kisahlah lelaki ke perempuan. asalkan baik, aq akan cube ikut. lantak lah kalau ade mulut-mulut yang nak bersuare pon. mulut manusia memang kite tak boleh tutup. setuju kan??

dah dua malam aq tido dekat-dekat pukul empat. bukan aq sorang, tapi ade zizan, zuhri ngan mus skali. dengan traviannyer, pokemonnyer, facemonnyer dan beraneka jenis permainan lagilah yang ade. boleh datang sedut jer kalau nak. movie pon ade kalau nak. bawak pendrive, sedut sendiri. pandai-pandai korang lah cari movie katne. laptop aq memang dah macam laptop awam. masuk, bukak dan gune. aq tak kisah pon, asalkan jangan buat macam harte sendiri dah lah. aq pon bukan tak pernah pinjam-meminjam nie. so, jangan risau kayh. nak gune, gune jer. kalau rosak, ganti lah. jangan lepas tangan pulak. hawing kang baru tau. tak pasal-pasal masuk tasik.

sekarang aq dah 18 tahun. baru jer nak cukup seminggu. banyak benda yang aq boleh buat. aq boleh tengok wayang tanpa perlu pilih cerita yang bukan untuk 18 ke atas. aq dah boleh buat kad bank sendiri. haha.. riak lak pulak. tapi aq still aq yang dulu. ade orang cakap suruh stop berperangai kebudak-budakan. aq cam budak-budak sangat ke? kalau pasal ketinggian jangan kire lah sayang oi. tu kejadian yang dah ditentukan. so, jangan cube sentuh pasal tu k. aq tau kalau orang nk gurau-gurau dengan yang macam nak mengutuk. gurau tu aq tak kisah langsung. benda tu yang boleh buat aq rapat ngan seseorang. aq pon mane reti tutup mulut aq nie. sape-sape yang ade terase hati dengan aq, komen kat chatbox aq kay. doakan aq berjaya dalam ape jer aq buat kayh. amin~


p/s : kau kene tabah. takkan ade pape yang buruk akan terjadi. aq sayang kau.

thankz my frenz

hari nie 12 haribulan ogos 2010. maknenyer, aq da 18 tahun. aq dah tua dan besar. bak kate umi aq, semakin besar semakin banyaklah tanggungjawab. betul jugak ape umi aq cakap tu. mule dari pukul 12 sampai lah sekarang, ramai orang wish kat aq. aq rase epi sangat  sebab ade kawan-kawan macam korang. aq lalui awal 12 ogos tanpa GB5. memang rase laen giler, tapi aq nak buat macam mane. takkan lah nak suruh diorang datang unimas kan. tapi diorang still wish aq dan aq sangat epi. ade jugak yang call aq dan bagi semangat kat aq. tq kat kau kayh.

thankz kat ayap ngan kimi sebab datang nyanyi kat bilik aq. nasib baek mutaq tak sedar. haha.. memang penuh lah noti aq semalam dengan wall post wish beday aq. yang paling aq teruja bile hotstuff unimas, sam ngan naquib wish aq. bangge beb, hotstuff wish kau tu. itu satu benda yang boleh aq kecoh satu malaysia tau tak. kahkahkah.. hadiah paling best semalam ialah kene kaji formula. yang tu hadiah dari budak power matematik. boleh naek giler aq tengok equation tu. bak kate epul, playing with equation. sambungan dari aq, and you will have a headache.

dahlah, aq tak tau nak merapu ape lagi. idea aq dah tak banyak kebelakangan nie. tak taulah sebab ape. sumber inspirasi lari kot. ade ke?? sekali lagi, thank a lot to semua yang wish beday aq. aq sayang korang semua


*note : aq dah boleh buat kad bank sendiri lah!!

tekan 'like' jika setuju

tadi mase aq scroll-scroll mouse ke bawah, aq tertarik kat satu video yang dipost oleh wiyah. bile aq tengok video tu, memang rase panas giler lah. moleh pulak diorang maen-maen kan solat. ade lah gaye-gaye yang diorang buat untuk tunjukkan betapa bencinye mereka kat Islam. pada pendapat aq, diorang nie orang Islam yang terpesong. sebab orang-orang bukan islam kat malaysia takde lah mengejek islam sampai macam tu sekali. tapi,banyak kemungkinan boleh terjadi. korang tengok jelah video nie.

video

da tengok?? cam siot jer kan. aq harap sangat lah pihak yang berkenaan mintak maaf. tolong lah jangan hina-hina macam nie. kate 1 Malaysia~

kite enjoy!!

semalam memang aq, am, apeng ngan asri enjoy giler-gilerlah. tapi sebelum tu, kenelah start dr awal pagi sebab padi-pagi lagi ade insiden yang menarik. memang lawak giler lah, rase nak gelak guling-guling jer. cerite nie bermula mase miss yusralina bukak topik pasal '強い女の子' iaitu strong girl. ade lah sebutan die ' onna '. biase lah remaja kan, ade je lah idea die kan. tibe-tibe doman sebut perkataan ona**. pastu ade lah budak perempuan  ulang perkataan sebab kawan sebelah die tanye ape yang doman sebut. mase tu kelas memang sepi, kebetulan pulak suare die ter'kuat'. jadi memang jelaslah kedengaran die sebut perkataan tu. habis satu kelas gelak. merah kot muke die. kesian kat die, free-free jer segan. laen kali, kontrol sikit suare tu. jangan lah buat 'loudspeaker'. kan dah kantoi. haha~

kelas IT macam biase, boring ya amat. budak-budak laen online jer aq tengok. aq pulak tak dapat komputer, so tengok je lah diorang online. lagipun tak mati pon kalau aq tak online. ade yang maen mafia war, bace blog lah dan macam-macam lagilah. haish, baik aq tak payah datang jer terus. baik duduk kat bilik, tido. lagilah nikmat. puas pon puas. kahkahkah. habis jer IT, kitorang chow. sebelum tu, pergi isi minyak kereta dulu. aq dah tak sanggup dh jadi macam minggu lepas, siot jer. dalam pukul 12, kitorang gerak ke kuching. kitorang plan nak solat kat masjid besar kuching. lepas solat, barulah kitorang mulakan pengembaraan kitorang. cewahh, bunyi macam gempak habis pulak kan?? sila hawing laju-laju!!



tengah tunggu kunci kereta



pengembara-pengembara handal


kitorang lunch kat 'planet sambal'. pelik tak bunyi name restoran nie?? bagi aq, agak pelik jugak lah. tapi pelik-pelik pon, kat dalam memang mantap giler lah. harga makanan kat sini pon berpatutan, lebih kurang macam kat kafe seroja je pun. mahal seposen dua takkan nak berkire jugak kot. haha. yang paling aq suke dengan tempat nie mestilah makanan die. name pon planet sambal, mestilah masakan sambal bersepah kan. pedas pon pedas. memang superb r!! budak-budak semenanjung yang dah lame cari makanan yang pedas kaw-kaw, tempat nie memang paling sesuai untuk korang. tempat die pon senang nak cari. ingat!! 'PLANET SAMBAL'



lawa kan tempat nie



asri bedal sampai  gelas air



kenyang~


lepas tu kitorang pusing-pusing bandar kuching untuk cari kasut. dekat sepuluh buah kedai jugaklah kitorang masuk. last-last, beli kat sarawak plaza jer. tu pon bukan orang laen yang beli. orang laen yang ajak pergi beli kasut, orang laen yang beli. die angkut design latest punyer. terbang 230. tapi takpe, berbaloi-baloi. lepas tu, kitorang gerak pergi the spring. aq ngan am nak cari sweater. aritu dah tengok sweater padini. lawa gak lah design die. tapi aq nak cari design yang macam giordano. am cakap dah ade orang pakai sweater tu dalam kelas kitorang. so, kitorang cancel dan pakat nak beli nanti. lepas-lepas penat shopping barang asri, kitorang pergilah solat. hampa giler sebab tak boleh tengok wayang. cerita tak best ade lah. cerita yang best pukul 7, habis pukul 8.15. kalau kitorang ambik yang 2, gerenti lah 'tuang' maghrib. tak sanggup weyh. kantoi dengan mak aq, ade lah parang terbang nanti. kat surau, adelah satu insiden yang memalukan. thankz kat brader yang ade kat dalam tu lah. nasib baek lah takde orang laen mase tu. bile fikir-fikir balik, lawak giler kot.



model quiksilver



model padini sekali



spek-spek untuk digayakan


dah siap solat, kitorang gerak pergi waterfront. mase tu dah pukul 6 lebih dah. pemandangan die memang lawa. kitorang nie buat muke tembok jelah. bergambar tanpa menghiraukan orang yang lalu-lalang. kitorang kan baru '1st tyme' datang waterfront. haha.. tapi memang layan giler lah lepak kat situ. rase tenang jer. kitorang lepak sampailah azan maghrib berkumandang. kebetulan masjid sebrang jalan jer, so kitorang terus solat. senang sikit, takde lah rase tak sedap nak sambung plan kitorang nanti. lepas solat, gerak pergi ke tempat yang memang asri tunggu-tunggu. Mc DONALD!! kesian kat die, dari the spring lagi merungut lapar. tapi muklut die tak stop-stop mengata apeng. sian apeng. kitorang burger baru, burger GCB. ingat besar sangat, rupenyer standard besar roti hotdog jer. tapi rase die memang sedap giler. puas hati lah dengan rase die walaupun tak besar mane pon. asri siap boleh tapau 2 burger lagi buat balik. nafsu kude ke ape asri nie.



asri hero utama kayh



muke gay siot



bukan senang nak tengok mamat kat tengah dalam gambar



no komen



matahari terbenam



aq suke pic nie!!



burger GCB



lazat kan??


kitorang gerak balik dan berhenti jap dekat desa ilmu sebab nak beli barang-barang sikit. ade lah dalam sejam kat desa ilmu tu. shopping mengalahkan perempuan pulak kan. lepas dah cukup semua barang yang kitorang nak beli, kitorang gerak balik kolej. tapi bile tengok jam, baru pukul 9. awal lagi nie. so kitorang ingat nak karaoke kat barat (*kalau bukak lah). tapi tak bukak lah pulak. jadi, kitorang just pergi kat 'jambatan cinta'. pemandangan kat situ boleh tahan lah. lawa kot. lepas kaji jambatan tu dan ber'posing', kitorang gerak pergi warung 2000 kat samarahan.


merenung nasib



macam adik ngan abang



style dowh!!


sampai kat situ, orang memang penuh lah. nak cari tempat duduk pon susah. tibe-tibe terpandang seorang perempuan yang aq rase macam kenal. bile die pandang kat aq, aq memang kenal lah muke cute die tu. senyum-senyum dan tegur-tegur sikit. die ajak join makan dengan die sekali. tapi aq tolak sebab aq kan dengan geng-geng aq. tak sangke pulak boleh jumpe die kat situ. kitorang minum teh tarik dan makan roti canai. dalam pukul sebelas lebih, kitorang gerak balik kolej.


last pic semalam


balik-balik, aq cari movie best. jumpe lah cerite tekken. gambar pon lawa. aq pon download lah. ngam-ngam lepas aq mandi, solat dan sewaktu dengannyer, dah siap download. memang buat panggung kat M 42 lah. memang layan cerite tu. rugi tak tengok wa cakap lu. kesimpulannya, aq memang enjoy giler semalam!!

*p/s : cadbury dairy milk aq hilang!!



esok quiz!!

matematik nie memang aktif giler kot. habis jer satu bab, buat kuiz. naseb baek tak pernah lagi habis dua bab dalam sehari. kalau tak, lagi teruk lah aq kene ulangkaji. anyway, esok kuiz bab 4 iaitu progression. ARITHMETIC PROGRESSION n GEOMETRIC PROGRESSION. redha je lah kot. tapi bab nie ok jugak lah sebab lebih kurang macam belajar mase form 5 dulu jer. so, aq just kene masterkan yang belakang-belakang je lah. harap-harap lah sempat aq wat ulangkaji. aq nak A untuk matematik. yang laen pon aq nak jugak. senang cerite, semua aq nak A lah!!

banyak benda lah nak kene sselesaikan dalam minggu nie. nasib baek yang tukar pusat MUET tu dah selesai dah. kalau tak, bertambah-tambah lah kerja aq. IT??PBL??QUIZ?? perghhh, camnie lah kehidupan sebagai ASASIAN UNIMAS. tapi yang yang paling banyak mase lapang nyer budak asasi fizik lah. tak tau lah untuk mase akan datang macam mane kan. harap-harap, janganlah padat sangat kelas. aq nak rehat dan enjoy!! kahkahkah~

dua tiga hari nie memang aq asyik kene drop jer. haishh, kenyang betul budak-budak nie drop aq. tapi ok lah sebab diorang maen-maen jer. tiap-tiap malam, mesti ade jer kene tag kat post facebook. kepada yang berkenaan, kenyang tak?? aq takde pape lah dengan die kayh. just kawan. K.A.W.A.N. so, jangan nak fikir bukan-bukan. sian kat die, tak pasal-pasal kene serang.


nielah DAUS!!
tiap-tiap malam bagi aq senaman mulut


daus nie yang paling rapat dengan aq sejak form 1 lagi. tapi adat berkawan lah ade selisih faham dan gaduh-gaduh. tapi kitorang tak pernah bertumbuk kayh. tapi die memang bestfrenz aq r kat SAS. die selalu tolong aq bile aq ade masalah. saat paling best waktu nak SPM. memang hampir semua benda buat same-same. jangan fikir mendalam sangat!! kitorang lurus kayh. takde mase nak bengkok-bengkok nie. okay lah, aq nak wat research pasal PBL pulak. bebai~


* nan, sory sebab hang kene tag sekali..







mood: exam chem

hari nie bangon awal sebab nak sahur. ade lah sorang tu berkobar-kobar suruh gerak die. tapi bile kejut, 'takpelah, aq tak sahur kot'. ceshhh, lebat the power of infinity. last-last, aq sahur ngan roomate aq jer. jadilah, asalkan tak sahur sorang-sorang. makan jelah ape yang ade kat dalam bilik kitorang nie. to rahmat : bilik aq bersihlah!! suke-suke je cakap bilik aq kotor. hawing satg baru tau.

ingat nak stay sampai pergi kelas. tapi apakan daya, nafsu tidur aq lebih kuat dan telah memenangi perlawan menentang nafsu belajar dan juga nafsu stay. 7.30 aq bangon nak mandi dan bersiap-siap pergi kelas. agak lambat lah kalau bagi aq. tapi ade ajer yang baru bangon mase aq dah siap mandi tu. memang tenang habis dah tu. kalau aq, konfem kelam-kabut giler lah. aq nie kadang-kadang boleh jadi sangat 'clumsy'. kelas first hari ni kelas kimia. konfem lah miss yusralina ajar sebab sekarang dah masuk bab 4.

masuk-masuk kelas, aq dah tergelak bile tengok sorang budak nie. aq ingat die ade cakap yang die jalan dah macam monyet dah. lepas cari tempat, aq seperti biase lah, gelak+kenekan orang. budak tu tak terlepas lah dari kene ngan aq. tapi yang paling best bile die bagi hadiah. tepat ke kepala aq. siot ajer, sharp shooter rupenyer die tu. haha, pasnie kene hati-hati. aq kene ambik kelas mengelak supaye dapat elak ape yang die baling di mase akan datang.

kelas kimia, berlaku sedikit kekeliruan bile bab yang nak di ajar tu dah di ajar oleh mr.chieng. lame gak lah macam kene 'stun'. last-last, belajar jelah. tapi tu pon kejap jer. ade lah dalam sejam jer. so, ade lah peluang untuk kitorang study kimia memandangkan petang nanti ade exam mid-term. cuak seyh!! tapi aq tak belajar sangat pon. lepak, borak, tido dan kenekan orang. yang tu lah yang paling banyak aq buat. jahat kan aq??

kelas matematik macam biase cume aq dah 'master' pasal 'elementary rows'. tapi lambat jugak lah nak siapkan satu soalan tu. aq rase siput babi dah gerak 1 km, baru aq siap jawab satu soalan. juz untuk menunjukkan betape slownyer aq. aq takdelah jalan slow macam tu sekali. dua kali adelah kot. abaikan!!

habis kelas, balik bilik dan teruskan rutin harian macam biase. facebook, mafia war dan aq cube benda baru iaitu travians. boleh tahan lah game nie, ala-ala mafia wars lah jugak.sempat jugak aq tidur setengah jam sebelum pergi dewan. masuk dewan, cari tempat duduk. alamak, sekali sebelah budak tu pulak!! parah!! aq tak suke!! aq jawab macam ape entah. harap-harap dapat lah 60 markah paling kurang. lepas exam, dekan nak jumpelah pulak. s**l!! aq nak balik bilik lah weyh!! lame jugaklah dengar die merapu. aq kat belakang bantai maen-maen dengan gelak-gelak je lah.

aq balik ke bilik dan kemas bilik sikit-sikit. pastu sambung maen game lah. ape lagi kerje aq kan. haha. dah lah, lenguh tangan aq menaip. aq taip lain kali pulak. perhatian!! hari nie aq puase!!

*note : aq dapat mesej mengatakan aq nampak makin kecik dan disuruh makan lebih sikit..(perli ker??)

malapetaka macam air

hari nie roomate dan juga schoolmate aq ajak keluar, so aq on je lah. fikir-fikir balik bapak lah boring nyer kalau aq dengan die je keluar. jadi, aq ajaklah tengku ngan irwan. lame giler tak drive, rase laen macam. sampai kat tasik, kereta buat hal. s**l punyer kereta, habis minyak pulak. salah brader tu lah bagi empty tank kat kitorang. nasib baeklah hero kitorang ade. die lah yang tolong pergi samarahan dan tolong belikan minyak untuk kitorang. asal lah tyme macam nie jugak malapetaka ni nak jadi. ape pon, trimas to penyelamat kitorang.




minyak, oooooooo minyak~




hero kitorang!!
muke bahagie sebab menang banyak hadiah


dah settle sumer tu, kitorang teruskan perjalanan. hajat nak pergi satok, tapi tak kesampaian sebab hujan. kalau setakat hujan, tak kisah lagi. tapi nie wiper tu hah yang macam cilakak!! skru wiper tu longgar, so die tak leh nak gerak. aq dah sumpah seranah dah. kali nie memang keluar ikot mulut lah. dah takde dalam hati dah. bukan aq sorang je, yang lain pon dah habis perkataan dah keluar. kereta macam tu layak masuk laut je lah weyh. muzium pon tak nak terime nyer lah. aq jamin 200%. terpakse lah berhenti kat tepi untuk betulkan wiper cilakak tu. pastu, tengku plak drive. wiper tu elok kejap jer, pastu jadi bangang balik. so, kitorang berhenti kat mane entah. turun kat situ dan lepak-lepak. konon nak tunggu hujan berhenti lah. tapi aq tengok makin lebat lagi adelah. sempat lagilah kitorang maen-maen kat situ. nie antare adegan kitorang kat situ.



sonata songsang
*bak kate mutaq lah



anak sape lah maen hujan nie




nie sorang lagi degil

last-last, kitorang decide pergi the Spring je lah. makan-makan lepas tu shopping sikit. memang sikit betul hah. sebab nak sumbat air mineral lagi 3 kotak dalam kereta nanti. nasib baek kitorang memang tak cadang nak shopping sakan. kitorang sampai kolej dalam 7 lebih. syukur sebab selamat sampai. alhamdulillah~




ingat no kereta nie
*jangan sewa!!



aq suke pic nie!!


* note : aq and the gang dah belasah kereta tu..wan siap terajang pintu lg..tengku sepak-sepak depan kete..mus patahkan payung yang ade dalam kete tu..aq lak lutut tempat minyak..